De hormoonhuishouding schommelt flink tijdens de overgang. Naast de veranderingen in het patroon van de menstruatie zijn er meer verschijnselen die samenhangen met de overgang. Het scheelt per vrouw hoeveel last u heeft van deze klachten.

  • opvliegers;
  • nachtelijk transpireren;
  • droge huid en slijmvliezen;
  • klachten aan de vagina en seksuele veranderingen;
  • klachten aan de urinewegen;
  • osteoporose;
  • hart- en vaatziekten;
  • niet-typische overgangsklachten.

Opvliegers

Plotselinge warmteaanvallen die gepaard kunnen gaan met een rood gezicht, een koortsig gevoel of hevig transpireren. Opvliegers kunnen op elk willekeurig moment optreden maar ook uitgelokt worden door bijvoorbeeld stress of alcohol.

Nachtelijk transpireren

Ook ’s nachts kunnen opvliegers optreden, vaak in combinatie met flinke transpiratieaanvallen. In het ergste geval krijgt u hierdoor last van slaapproblemen, moeheid en prikkelbaarheid.

Droge huid en slijmvliezen

Door de overgang kan de huid droger en minder elastisch worden waardoor rimpels kunnen ontstaan. Ook kunt u last hebben van droge ogen of een droge mond door de verminderde aanmaak van traanvocht en speeksel.

Klachten aan de vagina en seksuele veranderingen

Door de afname van het hormoon oestrogeen wordt het slijmvlies in de vagina dunner en droger. Dit zorgt vaak ook voor jeuk, een branderig gevoel of pijn tijdens het plassen.

Ook worden de vagina en blaas gevoeliger voor infecties. Daarnaast kan de behoefte aan seks afnemen en kan gemeenschap pijnlijk zijn.

Klachten aan de urinewegen

Wanneer u ouder wordt verslappen de bekkenbodemspieren en de steunweefsels waardoor u blaas wat kan verzakken. Dit heeft mogelijk tot gevolg dat de plas niet meer zo lang kan worden opgehouden of dat bij hoesten, niezen of sporten urine wordt verloren.

Osteoporose

Na de laatste menstruatie neemt de aanmaak van het hormoon oestrogeen af. Door de afname van oestrogeen worden de botten brozer en kunt u op de lange termijn last krijgen van botontkalking De kans op botbreuken neemt hierdoor toe.

Hart- en vaatziekten

Oestrogeen heeft een beschermende werking tegen hart- en vaatziekten. In de vruchtbare leeftijd hebben vrouwen minder kans op hart- en vaatziekten dan mannen, maar na de overgang is dit risico gelijk.

Niet-typische overgangsklachten  

Naast deze typische overgangsklachten kunt u ook last hebben van niet-typische overgangsklachten zoals hartkloppingen, toename van gewicht, obstipatie, gewrichtsklachten, hoofdpijn, slapeloosheid en stemmingswisselingen.

Patiëntenfolder:

Overgang, hormoongebruik rond de overgang (pdf)

Wilt u een afspraak maken of heeft u vragen?

Polikliniek
(040) 888 83 80

Openingstijden 
Maandag tot en met vrijdag
08.30 uur tot 17.00 uur

Routebeschrijving

 

Aanvullende contactinformatie