maandag 29 augustus 2016 Kijkoperatie in MMC geeft kleinste littekens

Centrum voor Kijkoperaties gebruikt mini operatie-instrument

In het Centrum voor Kijkoperaties van Máxima Medisch Centrum is voor het eerst een nieuw, zeer klein tanginstrument gebruikt tijdens een kijkoperatie. Dankzij het ‘Percuvance’-instrument ontstaan bijna onzichtbare littekens, doordat er hele kleine openingen in de buik gemaakt hoeven te worden.

Percuvance techniek kijkoperatie
Normale techniek kijkoperatie

Litteken na Percuvance techniek

Litteken na een normale kijkoperatie

Professor Marlies Bongers, gynaecoloog in Máxima Medisch Centrum, gebruikte het instrument als eerste gynaecoloog in Nederland: “Bij een kijkoperatie worden zonder sneetjes in de buik instrumentjes ingebracht. Het Percuvance instrument maakt de huls overbodig, waarmee normaal de instrumenten worden ingebracht. Nu wordt er slechts een heel klein gaatje in de huid gemaakt.” Het instrument van ‘Percuvance heeft een diameter van slechts 2.9 millimeter, waar instrumenten normaal gesproken ongeveer 5 millimeter tot 1 centimeter dik zijn. Dit heeft grote voordelen voor de patiënt: mini kleine wondjes, dus sneller herstel en uiteindelijk vrijwel onzichtbare littekens. De nieuwe instrumenten worden nu in een proef gebruikt en de insteek is deze  techniek breder wordt ingezet voor patiënten vanwege de voordelen voor patiënten.

Kijkoperaties in MMC

Landelijk heeft MMC een vooraanstaande rol op het gebied van laparoscopie (kijkoperaties in de buikholte). De afdelingen chirurgie, gynaecologie en urologie werken nauw samen op dit gebied en delen hun kennis binnen het Centrum voor Kijkoperaties. Zij verrichten moeilijke kijkoperaties waarvoor grote expertise vereist is. Dankzij jarenlange ervaring kunnen ook deze complexe operaties uitgevoerd worden via een kijkbuis. Voorbeelden hiervan zijn kijkoperaties aan lever- of endeldarm. Omdat MMC grote ervaring heeft op het gebied van kijkoperaties, worden er regelmatig masterclasses gegeven aan collega-specialisten van ziekenhuizen door heel Nederland.

Wilt u een afspraak maken of heeft u vragen?

Polikliniek
(040) 888 83 80

Openingstijden 
Maandag tot en met vrijdag
08.30 uur tot 17.00 uur

Routebeschrijving

 

Aanvullende contactinformatie