Veelgestelde vragen

Ik heb drie weken geleden een curettage gehad en heb nu nog vaginaal bloedverlies. Is dat normaal?
Na een curettage kunt u nog enige tijd vaginaal bloedverlies hebben. De lengte en de hoeveelheid van het bloedverlies is zeer wisselend. Bij sommige vrouwen is het bloedverlies na enkele dagen reeds gestopt. Bij anderen kan dit wel drie weken aanhouden. Op zich is het geen probleem als u drie weken vloeit. Wel is het van belang in die tijd in de gaten te houden dat het bloedverlies steeds verder afneemt, zoals bij een aflopende menstruatie. Als u weer wat actiever wordt, neemt vaak het bloedverlies kortdurend een beetje toe om daarna weer af te nemen en te eindigen met wat bruine afscheiding.

Ik ben zes weken geleden geopereerd. Wat mag ik allemaal weer doen?
Eigenlijk is na iedere operatie na zes weken de wond weer helemaal genezen en stevig. Bij operaties waarbij een grotere buikwond is gemaakt of de baarmoeder via de schede werd verwijderd, is het verstandig om de eerste zes weken niet zwaar te tillen. Tenzij de arts iets anders met u afgesproken heeft, mag u zes weken na de operatie weer alles gewoon doen. Vaak is het echter wel verstandig alle activiteiten weer langzaam op te bouwen, aangezien u veel van uw conditie kwijt geraakt zult zijn.

Hoe lang mag er bloedverlies zijn na het plaatsen van een spiraaltje?
Er zijn verschillende spiralen op de markt. Deze zijn in te delen in twee groepen: de koperhoudende spiraaltjes en de hormoonhoudende spiraaltjes. De hormoonhoudende spiraaltjes staan erom bekend dat ze in de eerste maanden (soms wel zes maanden) onregelmatige bloedverlies veroorzaken. Dit kan soms wel iedere dag een beetje bloedverlies zijn. De koperhoudende spiraaltjes staan erom bekend dat ze vaak wat meer bloedverlies bij de menstruatie veroorzaken. Voor beide spiralen geldt dat er na het plaatsen enige tijd wat bloedverlies kan zijn. Zolang dit niet veel meer is als het bloedverlies bij een gewone menstruatie en het bloedverlies steeds verder afneemt, is dit niet verontrustends. Mocht u wel meer bloedverlies hebben, dan kunt u altijd even contact opnemen met onze polikliniek gynaecologie via telefoonnummer 040 888 8380.

Ik heb een afspraak op de (thema)polikliniek en ik ben ongesteld. Kan mijn afspraak nu wel doorgaan?
Algemeen geldt dat bij de ingrepen waarbij wij de eileiders doorspuiten in het kader van ongewenste kinderloosheid het beste tijdstip is na de menstruatie en voor de eisprong. Bij een hysteroscopie kan het soms lastig zijn goed beeld te krijgen als u heftig menstrueert. U kunt de afspraak altijd door laten gaan. Mochten wij in een uitzonderlijk geval geen goed zicht krijgen, dan zullen wij een nieuwe afspraak maken.

Ik sta gepland voor een OK en ik ben ongesteld. Kan de OK nu wel doorgaan?
Ja, iedere operatie kan doorgaan, ook als u menstrueert. Tenzij het gaat om een operatie waarbij de eileiders doorgespoten worden in verband met ongewenste kinderloosheid.

Wilt u een afspraak maken of heeft u vragen?

Polikliniek
(040) 888 83 80

Openingstijden 
Maandag tot en met vrijdag
08.30 uur tot 17.00 uur

Routebeschrijving

 

Aanvullende contactinformatie